Ouders

Als kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan, verandert er veel in hun leven. Ze krijgen andere interesses en hun vriendengroep verandert. Ze zijn nieuwsgierig en willen experimenteren met van alles en nog wat. Alcohol en drugs horen daar soms ook bij.

Een aantal belangrijke onderwerpen is hieronder op een rij gezet met de bijbehorend website waar u meer informatie kunt vinden.

Leeftijdsgrens 18 jaar

Alcohol en tabak mag vanaf 1 januari 2014 alleen nog aan volwassenen verkocht worden. De Rijksoverheid heeft de leeftijdgrens op achttien jaar gesteld, omdat de afgelopen jaren duidelijk is geworden dat het gebruik van alcohol en tabak extra schadelijk is voor de gezondheid van jongeren. De ontwikkeling van de hersenen kan verstoord raken en wie al jong begint met roken en drinken, heeft bovendien meer kans om later verslaafd te raken.

Wat betekent de nieuwe wet voor een jongere onder de 18 jaar?

Als uw kind alcohol bij zich heeft in een openbare ruimte, kan uw kind een boete krijgen. De politie of een toezichthouder van de gemeente kan deze boete uitdelen. Voor tabak geldt dat alleen verkopers strafbaar zijn als zij tabak aan jongeren onder de 18 jaar verkopen. Jongeren met tabak bij zich worden zelf niet strafbaar gesteld.

Club van Frisse Ouders van start!

Er is een Facebook pagina Club van Frisse Ouders ontwikkeld die ouders kan helpen om het alcoholgebruik van hun kinderen zo lang mogelijk uit te stellen. De Club van Frisse Ouders kan gebruikt worden om de activiteiten te ondersteunen van de normcampagne NIX18: niet roken niet drinken. Daarnaast sluit de Club aan op de activiteiten van het project De Gezonde School en Genotmiddelen richting ouders en de opvoedondersteuningswebsites. Op de Facebookpagina zijn berichten, polls, filmpjes en links naar relevante en interessante ‘’content’’ voor ouders met kinderen in de puberleeftijd te vinden. Like en deel de Facebookpagina: Club van Frisse Ouders.

Veel gestelde vragen en antwoorden

over de nieuwe leeftijdsgrens en hoe u het thuis kunt aanpakken; ook als u kind al drinkt of rookt, vindt u op http://www.ggdfryslan.nl/veelgestelde-vragen

Folders

‘Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen’
Deze folder is speciaal voor ouders en bevat tips en informatie voor de meest effectieve opvoedaanpak voor roken, drinken en blowen.

Websites

www.hoepakjijdataan.nl
Opgroeiende kinderen krijgen te maken met allerlei verleidingen. Hoe u uw kind kunt helpen om weerbaar te worden en goed om te gaan met deze verleidingen staat op deze website.

www.uwkindenalcohol.nl
Uwkindenalcohol.nl is onderdeel van de opvoedcampagne Roken, Alcohol en Cannabis en is ontwikkeld door het Trimbos-instituut en STIVORO.

www.pratenmetuwkind.nl
Tips om met uw kind over moeilijke onderwerpen te praten en ruzies op te lossen. Via de website kunt u een online cursus volgen. Hierin leert u hoe u over roken, alcohol drinken en blowen kunt praten.

www.alcoholinfo.nl
Alcoholinfo geeft betrouwbare informatie en adviezen over alcohol gebaseerd op de laatste stand van de wetenschap. Ook kunt u bellen met de alcoholinfolijn: 0900 500 20 21 (€ 0,10 p/m).