Detailhandel

Voor de detailhandel gelden duidelijke regels over de verkoop van alcohol aan jongeren. Supermarkten zijn wettelijk verplicht te controleren of iemand de vereiste leeftijd heeft. Vanaf 1 januari 2014 is de legitimatieleeftijd voor verkoop van alcohol en tabak verhoogd van 20 naar 25 jaar.

Om aandacht voor deze (nieuwe) regels te vragen, zijn in alle supermarkten schapkaarten, kassabalkjes en deurstickers te zien met het campagnelogo van de landelijke NIX18 campagne en de tekst: ‘Nog geen 25? laat je legitimatie zien! Wij verkopen geen alcohol en tabak onder de 18’.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zorgt voor de verspreiding van deze materialen onder alle bij haar aangesloten supermarkten en -ketens. Voor supermarkten die niet bij CBL zijn aangesloten is er een bestelmogelijkheid.

Om kassamedewerkers voor te bereiden op hun taak heeft het CBL een e-learningmodule. Verder heeft het CBL de Code verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt opgesteld. Alle gemeenten in Nederland hebben deze Code ontvangen. De Code beschrijft op welke wijze supermarktorganisaties omgaan met de wettelijke eisen voor de verkoop van alcohol in de supermarkt. U kunt de Code bekijken via de volgende link: code verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt.